Jest to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Warto spróbować.
30 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (ew. filet z indyka)
2 jaja
bułka i woda do namoczenia
średniej wielkośc cebula
2 zabki czosnku
ulubione przyprawy ( u mnie sól i pieprz)
sezam
olej do smażenia
Puszyste kotleciki z kurczaka w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy i po usunięciu chrząstek i większych skórek, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Czosnek zgniatamy w prasce. Cebulę obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę. Podobnie robimy z namoczoną uprzednio w wodzie bułką.
2.Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do przepuszczonej przez maszynkę masy, natomiast białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
3.Delikatnie łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Z powstałej masy formujemy niewielkich rozmiarów kotleciki i panierujemy je w sezamie, starając się za bardzo ich nie ugniatać.
4.Tak przygotowane kotleciki, smażymy na oleju na złoty kolor.
Porady
Kotleciki podaję zazwyczaj z warzywami gotowanymi na parze oraz świeżą sałatką w jajecznym sosie.
Komentarze