Puszyste pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać drożdże i 1łyżkę mąki i 1łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia drożdży w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostudzone, roztopione masło i wódkę. Ponownie zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość 2cm wycinać koła za pomocą szklanki, nakładać marmoladę i formować pączki. Na odpowiednio rozgrzany tłuszcz kłaść pączki, regulować temperaturę, żeby pączki zbyt szybko się nie zarumieniły. Smażyć po o k2min z każdej strony. Odsączamy na ręczniku kuchennym.
Komentarze