Puszyste placuszki paprykowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Są puszyste, mocno paprykowe i jednym słowem przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako szybki posiłek lub prosta przekąska.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 7 sztuk)
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 szczypta chili (solidna)
    sól
    Dodatkowo:
    1/2 czerwonej papryki
    Ponadto (opcjonalnie):
    odrobina tłuszczu do smażenia

Puszyste placuszki paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce dokładnie wymieszać jajko, jogurt naturalny, mąkę oraz przyprawy.
    Na końcu należy wmieszać paprykę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu.
    Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy