Puszyste placuszki z borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki robi się bardzo łatwo i szybko, dodatkowy atut jest taki, że można je przygotować na wiele sposobów – z dowolnymi owocami, z różnymi dodatkami (np. sos owocowy, czekoladowy, karmel ze śmietanki itp).

  • 30 min

Składniki:


  • 200 gram borówek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 cukier wanilinowy
    1 szczypta soli
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżki masła

Puszyste placuszki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukry, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtko jajka oraz stopione (ostudzone) masło, całość miksujemy stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto ma już gładką konsystencję dodajemy ubitą z białką pianę i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy borówki i również dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy bez żadnego tłuszczu na patelni teflonowej. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce ciasta, formujemy na kształt okrągłego placuszka i smażymy raz na jednej, raz na drugiej stronie (na wolnym ogniu). W trakcie smażenia obracałam je kilkakrotnie. Ciepłe placuszki posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy świeżymi borówkami oraz listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy