Placuszki robi się bardzo łatwo i szybko, dodatkowy atut jest taki, że można je przygotować na wiele sposobów – z dowolnymi owocami, z różnymi dodatkami (np. sos owocowy, czekoladowy, karmel ze śmietanki itp).
Puszyste placuszki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukry, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtko jajka oraz stopione (ostudzone) masło, całość miksujemy stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto ma już gładką konsystencję dodajemy ubitą z białką pianę i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy borówki i również dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy bez żadnego tłuszczu na patelni teflonowej. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce ciasta, formujemy na kształt okrągłego placuszka i smażymy raz na jednej, raz na drugiej stronie (na wolnym ogniu). W trakcie smażenia obracałam je kilkakrotnie. Ciepłe placuszki posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy świeżymi borówkami oraz listkami mięty.
Komentarze