Puszyste Ptasie Mleczko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Witam, bardzo lubię spełniać się w kuchni - z racji ciągłego braku czasu staram się, by moje potrawy były szybkie i proste w wykonaniu. Takim właśnie prostym i szybkim deserem jest Ptasie Mleczko (zdjęcie poniżej), nie wymaga wiele pracy a smakuje wszystkim.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dużą tortownicę:
    750 ml słodkiej śmietanki (30-36%)
    dwie galaretki - ja dałam brzoskwiniowe, bo takie też miałam owoce
    2 łyżki cukru
    owoce - ja dałam brzoskwinie z puszki - odsączone i pokrojone w kostkę (latem mamy oczywiście większy wybór)
    1 galaretka na ciasto - dałam szafirową dla kolorystycznego efektu
    okrągłe biszkopty na spód tortownicy

Puszyste ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki (ten sam smak co owoce - jeśli nam się uda) i cukier rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na gładka masę (na wysokich obrotach), dodajemy ostygnięte galaretki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy odsączone brzoskwinie, delikatnie łączymy owoce z pianką. Na spód tortownicy wykładamy biszkopty, na nie przekładamy nasze Ptasie mleczko - wygładzamy i wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy w 400 ml dodatkową galaretkę, kiedy dobrze przestygnie delikatnie wylewamy ją na naszą piankę i ponownie wkładamy Ptasie Mleczko do lodówki. Deser jest gotowy po około 2 godzinach :) Smacznego! Pozdrawiam

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy