Puszysty omlet z bekonem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pożywne śniadanie to podstawa zdrowego odżywiania. Proponuję omlet, który zapewni nam syty żołądek na kilka godzin.

  • 15 min

Składniki:

  • żółtko jaja 3
    białka 3
    mąka pszenna 1 łyżka
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    boczek wędzony 5 plasterków
    zioła prowansalskie szczypta

Puszysty omlet z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w plasterki. Smażymy z obu stron. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy mikserem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do żółtek. Mieszamy łyżką. Wlewamy masę na boczek. Przykrywamy i smażymy. Usmażony omlet z jednej strony przewracamy na drugą. Smażymy do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy