Puszysty piernik

0 (0 ocen)

Piernik jest idealny nie tylko na Święta.Smakuje całej rodzinie,jest miękki,puszysty,wspaniale smakuje i pachnie!

Składniki:

  • 3 jajka
    1,5 szkl mleka
    1,5 szkl oleju
    3 szkl mąki pszennej
    1,5 szkl cukru
    słoik dżemu,najlepiej porzeczkowego
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki kakao
    2 opakowania przyprawy do piernika
    2 łyżki cynamonu
    garść pokruszonych goździków
    cukier puder do lukru

Puszysty piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę,po kolei na zmianę dodawać przesianą mąkę,mleko oraz olej.Następnie dodać pozostałe składniki,na końcu dodać sodę oczyszczoną.
    Piec koło 1 godziny w temp.160-170 stopni.
    Z cukru pudru,łyżki masła i wody( w takiej ilości, by lukier był gęsty) zrobić lukier.
    Po ostygnięciu ciasta,polać lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy