PUSZYSTY SERNIK OLI

0 (0 ocen)

Ten przepis jest bardzo długo w mojej rodzinie, piekła go moja babcia, ciocia, moja mama i teraz ja. jest naprawdę pyszny i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1000 g zmielonego półtłustego twarogu
    7 jajek
    150 g masła
    2 szklanki cukru
    100 g startej skórki z cytryny
    2 budynie śmietankowe
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    papier do pieczenia

Puszysty sernik oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, masło stopić i wystudzić, dodać do żółtek ser, ostudzone masło i to wszystko utrzeć, wsypać mąkę oraz budyń i wymieszać ponownie. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli, do masy serowej dodać skórkę otartą z cytryny, ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wlać do wyłożonej papierem tortownicy o wym. 30 cm i piec ok 60 minut w temp 200 stopni. Ostudzone ciasto udekorować wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy