Pychotka

0 (0 ocen)

Tym smacznym ciastem chętnie zajada się cała moja rodzina:)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5kg mąki;
    • 12,5dag cukru pudru;
    • 1 margaryna;
    • ½ proszku do pieczenia;
    • 1 cukier waniliowy;
    • 5 jaj (1 całe, 4 żółtka).
    Masa:
    • 30% lub 36% śmietana (ok.1l);
    • Ok. ½ szkl. Cukru pudru;
    • Cukier waniliowy.
    Wierzch ciasta:
    • Masa kajmakowa- krówkowa;
    • Orzechy włoskie 10-15dag.

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ugniatamy i dzielimy na 3 równe części i pieczemy w temp. 180 ok. 10-15min. Masa: ubijamy śmietanę stopniowo dodając cukry. Placki przekładamy masą. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową(krówkową) i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

Dobrze, aby ciasto postało ok. doby żeby placki przesiąkły masą i zmiękły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy