1.Mąkę, cukier, proszek i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość formy. Na plackach rozsmarować powidła.
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Pianę podzielić na pół i rozsmarować na placach. Każdy placek posypać szklanką orzechów włoskich. Tak przygotowane placki piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
3.1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Do takiego kremu można dodać trochę alkoholu lub uperfumować dowolnym aromatem, np. waniliowym.
4.Placki przełożyć kremem, polać polewą czekoladową. Najlepiej to ciasto smakuje na drugi dzień, gdy zmięknie a smaki się połączą.
Komentarze