Pychotka

0 (0 ocen)

Smakuje tak jak mówi tytuł :)

Składniki:

  • 40 dag mąki
    1 margaryna
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki śmietany
    rozpuścić proszek do pieczenia i amoniak

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką dodajemy wszystkie składniki i robimy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. 1 placek smarujemy marmoladą i nakładamy ubite białko z 10 dag cukru i pieczemy. 2 placek pieczemy sam.
  • 2. Krem
    Składniki:
    0,5 l mleka
    8 dag cukru kryształu
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej


    Ucieramy 20 dag masła z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, mniej niż 0,5 szklanki mleka odlewamy, a resztę zagotowujemy. Rozpuszczamy obydwie mąki i dajemy do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy gotujemy to ok.5 min. Ostudzamy i dajemy po łyżce utartego masła i przekładamy tym ciasto.
  • 3. Masa czekoladowa:

    25 dag masła
    20 dag cukru pudru
    5 dag kakao
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mleka
    kieliszek spirytusu

    Kakao zmieszać z mlekiem i zagotować, jaja ubić z cukrem pudrem na parze. Masło utrzeć połączyć żółtkami dodając resztę składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy