1.Margarynę siekamy z mąką dodajemy wszystkie składniki i robimy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. 1 placek smarujemy marmoladą i nakładamy ubite białko z 10 dag cukru i pieczemy. 2 placek pieczemy sam.
2.Krem
Składniki:
0,5 l mleka
8 dag cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Ucieramy 20 dag masła z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, mniej niż 0,5 szklanki mleka odlewamy, a resztę zagotowujemy. Rozpuszczamy obydwie mąki i dajemy do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy gotujemy to ok.5 min. Ostudzamy i dajemy po łyżce utartego masła i przekładamy tym ciasto.
3.Masa czekoladowa:
25 dag masła
20 dag cukru pudru
5 dag kakao
3 jajka
1 cukier waniliowy
3 łyżki mleka
kieliszek spirytusu
Kakao zmieszać z mlekiem i zagotować, jaja ubić z cukrem pudrem na parze. Masło utrzeć połączyć żółtkami dodając resztę składników.
Komentarze