Pychotka truskawkowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne połączenie truskawek, pomarańczy i bitej śmietany.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    szczypta soli

    1 kg truskawek
    1 l soku pomarańczowego
    paczka żelatyny

    0,5 l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    tabliczka gorzkiej czekolady

Pychotka truskawkowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 20 minut. (blaszka 23 x 33)
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie soku pomarańczowego. Mieszamy z resztą soku oraz truskawkami. Tężejące wylewamy na ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na masę pomarańczowo-truskawkową. Na wierzch ścieramy na tarce gorzką czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy