Pyrczok smażony

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich. Polecam usmażone plastry pyrczoka podane z gęstą, kwaśną śmietaną i szczypiorem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pyrczok 6 plastrów
    śmietana gęsta 12%
    szczypior
    olej do smażenia

Pyrczok smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy olej na patelni. Układamy plastry pyrczoku na gorącym oleju i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plastry pyrczoku podajemy z gęstą śmietaną, posypaną drobno pokrojonym szczypiorem.

    Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy