Pyry z gzikiem

0 (0 ocen)

Pyry z gzikiem, to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone. Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek.

Składniki:

  • 6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
    20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
    150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
    1 mała cebula
    szczypiorek
    sól, pieprz do smaku

Pyry z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyry z gzikiem 1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
    Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z gzikiem i kawałkiem masła.

Porady

Ziemniaki można upiec w piekarniku. Trzeba je umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy