Chałka

0 (0 ocen)

Chałka kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, często jadłam ją będąc u dziadka na wakacjach. Kilka lat temu zdobyłam przepis którego trzymam się cały czas, chałka jest pyszna, delikatna i puszysta :) Najlepsza ciepła z prawdziwym masełkiem :)

Składniki:

  • 20 gram świeżych drożdży;
    0,5 kg mąki;
    200 ml ciepłej wody;
    40 gram cukru;
    1 łyżeczka soli;
    1-2 jajka roztrzepane;
    50 gram rozpuszczonego masła

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i przelać do miski, dodać mąkę, cukier, sól, jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto, aby nie było zbyt twarde i zbyt klejące. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyrabiać ciasto na blacie ok. 5 min., następnie odstawić na co najmniej 1,5 godz. w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu zapleść chałkę z 4 lub 6 wałków, chałkę przełożyć do blaszki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po upływie tego czasu posmarować jajkiem wymieszanym z wodą oraz posypać np. makiem. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min.

Porady

Zamiast maku, można posypać sezamem, cukrem lub zrobić kruszonkę.

Komentarze

Podobne przepisy