Pyszna soczysta pierś kacza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kacze ponacinać od strony skóry nafaszerować czosnkiem i nasmarować solą,pieprzem i majerankiem.Z połowy pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z miodem .Do marynaty pomarańczowej dodać piersi i wymieszać , zostawić na kilka godzin lub na całą noc dla uzyskania lepszego smaku.Na patelni rozgrzać olej położyć piersi skórą na patelni i smażyć 5 minut, następnie obrócić piersi na drugą stronę i również smażyć 5 minut z drugiej połowy pomarańczy wycisnąć sok i podlewać smażone piersi, również boki piersi obsmażyć po 3 minuty z każdej strony.Piekarnik nagrzać do 190 * C , włożyć piersi i piec jeszcze przez około 10 minut na termoobiegu. Pierś jest gotowa gdy przyciskając widelcem będzie miękka i będzie wyciekał lekki sok.Piersi wyjąć z pieca i pozostawić jeszcze na ok 5 minut .Składniki na sos razem wymieszać w rondelku i gotować ok 5 minut aż lekko sos zgęstnieje. Pokrojoną w plastry pierś polać sosem , można podać z pure rozmarynowym i warzywami pod beszamelem.........
Komentarze