Pyszna tarta serowa!

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka i łatwa w przygotowaniu. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na przystawkę, obiad i kolację.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki: jedno opakowanie ciasta francuskiego, mozzarella w kulce, dowolny ser pleśniowy, pięć pomidorków koktajlowych, 250ml śmietany 18%, dwa całe jajka, opcjonalnie zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Pyszna tarta serowa! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysmarowaną masłem formę wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć widelcem. Podpiec 10 min, w piekarniku o temp. 220 stopni (z termoobiegiem).

    Międzyczasie mozzarellę i ser pleśniowy pokroić na plastry, pomidorki przeciąć na pół. Śmietanę zblendować z jajkami i przyprawami.

    Wyjąć ciasto z piekarnika, docisnąć brzegi. Wyłożyć sery, pomidorki, zalać mixem śmietanowo-jajecznym. Z resztek ciasta można ułożyć na wierzchu kratkę. Piec ok. 30 min., aż się zrumieni.

    Smacznego!

Porady

By ciasto francuskie nie odeszło od brzegów formy w trakcie podpiekania, na ciasto wykładam papier do pieczenia i wysypuję suchą fasolę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy