Zupa marchwiowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Piękny kolor, kremowa konsystencja, sycące połączenie ... Danie idealne!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Pulpeciki:
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 czerstwe bułki, namoczone w mleku
    ok 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
    2 jajka
    czubata łyżeczka lubczyku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, kucharek


    Składniki na zupę:
    1 kg marchwi
    3 szklanki bulionu
    łyżka oliwy lub 3 łyżki masła
    łyżka imbiru w proszku kub 1/4 startego korzenia
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki śmietany 18%

Zupa marchwiowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    Mieszamy składniki na gładka masę. Nie może ona być rzadka, ani zbyt zwarta.
    Formujemy małe kuleczki, smażymy je na patelni.
  • 2. Zupa:
    Na patelni z oliwą podsmażamy drobno posiekaną cebulę z imbirem.
    Marchew ścieramy na tarce, podgrzewamy na patelni z masłem.
  • 3. Dodajemy wszystko do rosołu, gotujemy 20 min na małym ogniu.
    Miksujemy, dodajemy natkę i śmietanę.
  • 4. Zupę wlewamy na talerz, nakładamy pulpeciki.

Porady

Danie to jest bardziej sycące niż zwykła zupa. Obecność pulpecików zadowoli każdego mężczyznę. Możemy dodać nasionka np słonecznika, dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy