Te pyszne bułeczki i ich owocowe nadzienie przypominają w smaku pączki.Nikt nie oprze się także ich słodkiej cukrowej posypce
1 godz. 20 min
Składniki:
200 ml mleka
25 g drożdży
75 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
jajko
500-600 g mąki
Nadzienie:
dżem np. wiśniowy
Ponadto:
ok. 25 g masła lub margaryny do glazury
cukier puder do dekoracji
mąka do posypania stolnicy
tłuszcz do blachy
Pyszne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Podgrzać mleko a następnie rozpuścić drożdże.
2.Utrzyj masło lub margarynę z cukrem na gładką masę, dodając na końcu jajko, rozpuszczone drożdże z mlekiem oraz większą część mąki.
3. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od brzegów miski.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
4. Gdy ciasto urośnie wyłożyć na stolnicę i wyrobić z pozostałą mąką.Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm , następnie wyciąć szklanką kółka.
5. Na kółeczkach wyłożyć dżem , skleić brzegi ciasta i umieścić bułeczki w papierowych foremkach łączeniem do dołu.
6. Ułożyć bułeczki na natłuszczonej blasze, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Bułeczki piec w temp 200 C na środkowym poziomie piekarnika przez 6-8 min.
7. Po upieczeniu bułeczki posmarować roztopionym tłuszczem i posypać cukrem pudrem
Komentarze