Czekoladowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzięki dodatkowi śmietany są o wiele bogatsze w smaku i strukturze - dzięki temu nadają się zarówno na bogaty deser jak i pełnoprawny letni obiad. Świetnie smakują ze świeżymi owocami, ale również i tymi ze słoiczka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki śmietany (użyłam 30%)
    szczypta soli
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    1 czubata łyżka kakao dobrej jakości

Czekoladowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mleko, śmietanę i sól dokładnie zmiksować.
  • 2. Nie przerywając ubijania wmiksować kakao i jajka. Odstawić na około 30 minut.
  • 3. Kiedy ciasto odpocznie, smażyć cieniutkie placki (najlepiej na suchej, nieprzywierającej patelni) z obu stron.

Porady

Odstawienie ciasta choćby na 15 minut bardzo ułatwi smażenie naleśników. W tym czasie ciasto się "związuje".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy