masło pietruszkowo-koperkowo-czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO!!!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śmietana wiejska 250 ml, śmietana 36% kremówka 500 ml, sól 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/4 pęczka, koperek 3 łodyżki, ząbki czosnku 6 sztuk

Masło pietruszkowo-koperkowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. listki natki pietruszki, koperku opłukane, obrane ząbki czosnku, sól w moździerzu utrzeć na papkę
  • etap 2. zimną śmietanę wiejską i śmietanę z kartonika 36% wlać do misy robota i nakryć nakładką, inaczej zacznie pryskać maślanką z misy, ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie się tworzyć maślanka na mniejszych obrotach ubijać z 1 minutę
  • etap 3. wylać na sitko, maślankę wykorzystać do innych potraw, masło wyłożyć na drobne sitko i dobrze opłukać zimną wodą, odcisnąć z wody na sitku
  • etap 4. masło w misce łyżką wymieszać z papką z pietruszki i czosnku, włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki

Porady

próbowałam ubić 250 ml wiejskiej śmietany ale to za mała ilość i nie ubijała się, więc dolałam kremówki 36% i masełko moment się ubiło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy