Gofry

0 (0 ocen)

  • 40 min

Są pyszne, puszyste i chrupiące. Jak z budki z goframi.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    1 3/4 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
    Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Dobrze jeżeli składniki na ciasto są w temp. pokojowej.

Komentarze

Podobne przepisy