175 g miękkiego masła
110 g cukru
4 duże jajka
150-160 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
szczypta soli
Pyszne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mikserem wymieszaj masło. Dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ucieraj i dodawaj raz jajko raz trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Możesz ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżeczkę kakao.
Nakładaj do papilotek 3/4 wysokości. Oba ciasta do jednej foremki. Pieczemy 20min 185 stopni, kolejne 10-12 minut 175 stopni. Pieczemy ok 30 35 min. Do suchego patyka.
Możemy muffinki udekorować cukrem pudrem, czekoladą, lub ubitą śmietaną 36% (można do niej dodać cukier puder i kakao).
Komentarze