Pierożki z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis dostałam od mojej babci. Smak mojego dzieciństwa. Do dziś je przygotowuje dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    pół szklanki ketchupu
    1 serek topiony gouda
    sól
    pieprz
    2 szklanki mąki
    pół szklanki ciepłej wody
    1 jajko

Pierożki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemiaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy ketchup, serek i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wszystko starennie mieszamy i tłuczemy na gładką masę.
  • 3. Z mąki,jaja i ciepłej wody wyrabiamy ciasto do uzyskania miekkiej i elastycznej masy.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i wycinamy kółka przy pomocy szklanki. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i skałdamy na pół i sklejamy
    końcówki szciskając palcami brzegi ciasta
  • 5. Pierogi gotujemy przez 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie.

Porady

Gotowe pierogi można polać tłuszczem z usmażoną kiełbasą.

Komentarze

Podobne przepisy