przepis ten moja rodzina stosuje od kilkudziesięciu lat, smak ciągle pozostaje ten sam, zupa jest niesamowicie smaczna, mogę ją polecić wszystkim kucharka Kto raz spróbuję nie pożałuje ;)
60 min
Składniki:
Składniki na 2 porcje
średnie cebulę -200 g
2 łyżki oleju rzepakowego- 10 g
1/2 kg marchwi
1 pietruszka -100g
1 łyżka starego imbiru
1,30 litra bulionu jarzynowego (gotować wloszczyzne ok 45 min)
1/2 śmietanki kremowki -śmietana 30*
Posypka z soczewicy
1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy
2 zabki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
2/3 łyżeczki papryki w proszku słodkiej 2 łyżeczki oliwy
Szczypta chili
Zupa krem marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklic na oleju lub oliwie. Dodać obrona i pokrojoną na plasterki marchewkę i pietruszkę, smażyć ok 3 min co chwile mieszając. Przykryć i smażyć ok 10 min co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać imbir. Wlać gorący bulion warzywny ugotować do miękkośći. Zupę zmiksować na krem
Dodać śmietankę i Jeszcze raz zmiksować.
Soczewice wsypać do garnka i podgrzać ok 5 min co chwile mieszając. Wlać 1 szklankę wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 6 min aż soczewica będzie miękka. Na patelni dodać łyżkę oliwy i zeszklic czosnek, dodać Soczewice kurkume, paprykę, sól i chili, smażyć kilka minut, podawać zupę z posypka
Komentarze