Zupa krem marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis ten moja rodzina stosuje od kilkudziesięciu lat, smak ciągle pozostaje ten sam, zupa jest niesamowicie smaczna, mogę ją polecić wszystkim kucharka Kto raz spróbuję nie pożałuje ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje


    średnie cebulę -200 g
    2 łyżki oleju rzepakowego- 10 g
    1/2 kg marchwi
    1 pietruszka -100g
    1 łyżka starego imbiru
    1,30 litra bulionu jarzynowego (gotować wloszczyzne ok 45 min)
    1/2 śmietanki kremowki -śmietana 30*

    Posypka z soczewicy
    1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy
    2 zabki czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    2/3 łyżeczki papryki w proszku słodkiej 2 łyżeczki oliwy
    Szczypta chili

Zupa krem marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklic na oleju lub oliwie. Dodać obrona i pokrojoną na plasterki marchewkę i pietruszkę, smażyć ok 3 min co chwile mieszając. Przykryć i smażyć ok 10 min co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać imbir. Wlać gorący bulion warzywny ugotować do miękkośći. Zupę zmiksować na krem
    Dodać śmietankę i Jeszcze raz zmiksować.

    Soczewice wsypać do garnka i podgrzać ok 5 min co chwile mieszając. Wlać 1 szklankę wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 6 min aż soczewica będzie miękka. Na patelni dodać łyżkę oliwy i zeszklic czosnek, dodać Soczewice kurkume, paprykę, sól i chili, smażyć kilka minut, podawać zupę z posypka

Komentarze

Podobne przepisy