Chleb pszenny

0 (0 ocen)

  • 60 min

jest pyszny,łatwy w przygotowaniu i oczaruje każdego i ten niezapomniany zapach gorącego chleba po wyjęciu z piekarnika mniam

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
    500 ml ciepłej wody
    50 ml miodu
    3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego
    1/2 łyżki soli
    ok. 1 kg mąki pszennej
    garść ziaren słonecznika i siemię lniane

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wkruszyć drożdże do miski i rozmieszać z woda o temp. 37 stopni C. Dodać miód, oliwę, sól oraz ziarna i na koniec wsypać mąkę. Wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i albo uformować dwa bochenki albo wyłożyć do prostokatnych foremek. Roztrzepać jajko i posmarować bochenki. Następnie włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 200 stopni C i piec około 50 minut.

Porady

można mieszać różne rodzaje mąki pół na pół z razową,żytnia itp. oraz kombinować z dodatkami np. kminek lub tymianek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy