Pyszny pstrąg na cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryby umyć,osyszyć,natrzeć solą,pieprzem, przyprawą do ryb i sokiem z połowy cytryny. Do środka włożyć po kilka łodyżek pietruszki. 2. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju i szybko,krótko zrumienić ryby z obu stron. Zdjąć patelnię z ognia. 3.Pokroić cebulę i nieobraną cukinię w plastry, ułożyć warzywa w szerokim, płaskim rondlu lub głębokiej patelni (naczynia muszą mieć przykrycie). Posolić i popieprzyć. Na warzywa ułożyć pstrągi, po dwa plastry cukinii włożyć do każdej ryby, wstawić potrawę na gaz. Po 5 min skropić wszystko pozostałym sokiem z cytryny i polać winem oraz leciutko oprószyć czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 30 min, ewentualnie podlać odrobinką bulionu. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać ze zrumienioną bagietką
Komentarze