Pyszny tort śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torty to może czasochłonne pieczenie, ale potem jaka radość na twarzach najbliższych:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    Budyń śmietankowy (robimy według przepisu) oraz dodajemy do niego 3 łyżki cukru,

    poncz:
    herbata zwykła

    oraz:
    owoce do wyboru
    konfitura truskawkowa (lub inna)
    galaretka
    baton Princessa kokosowa



Pyszny tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z 1,5 szklanki cukru. Dodajemy żółtka, przesiane mąki z proszkiem. Wykładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 4 krążki.
  • 2. Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając cukier.
  • 3. Krążki ciasta nasączamy ponczem. Jeden smarujemy budyniem i przykrywamy drugim, który jest posmarowany konfiturą. przykrywamy kolejnym i znów rozsmarowujemy warstwę budyniu i przykrywamy 3. krążkiem, który także jest posmarowany konfiturą. Na koniec znów budyń i ostatni krążek z konfiturą. Budyniem smarujemy wierzch tortu, posypujemy rozkruszonym batonem oraz dekorujemy owocami i galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy