Pyzy inaczej

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w jakiejś gazecie ale podrasowałam go po swojemu. W tamtym przepisie w kulkach były pieczarki a u mnie jest mielone mięsko

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    szklanka mąki
    1 jajko
    500g mięsa mielonego
    2 cebule
    500g pieczarek
    Słodka śmietana 32%
    koperek mrożony lub suszony, vegeta, pieprz

Pyzy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni szklimy cebulkę, dodajemy mięsko mielone i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy do smaku vegeta i pieprzem (dla wyraźniejszego smaku można dodać trochę przyprawy do mięsa). Na drugiej patelni również szklimy cebulkę po czym wrzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Kiedy pieczarki się usmażą dodajemy słodka śmietankę, następnie doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem (idealnie pasuje dodać tu koperek ale nie zrobiłam tego ponieważ mój tata nie może jeść kopru, w związku z czym posypałam sobie potem na talerzu).
    Ziemniaki ugotować, ostudzić i przemielić przez maszynkę. Następnie dodać do nich jajko, mąkę, vegetę i pieprz ale tylko troszkę, tak żeby nie były mdłe. Z ciasta robimy płaskie placuszki na których układamy farsz mięsny, zawijamy i formujemy kulki. Wrzucamy na głęboki olej i smażymy ok 2 min z obu stron, tak aby sie zarumieniły na złoto.

Porady

Ciasto musimy zrobić dość twardawe, żeby potem pyzy nie rozwalały się na patelni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy