1.Na patelni szklimy cebulkę, dodajemy mięsko mielone i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy do smaku vegeta i pieprzem (dla wyraźniejszego smaku można dodać trochę przyprawy do mięsa). Na drugiej patelni również szklimy cebulkę po czym wrzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Kiedy pieczarki się usmażą dodajemy słodka śmietankę, następnie doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem (idealnie pasuje dodać tu koperek ale nie zrobiłam tego ponieważ mój tata nie może jeść kopru, w związku z czym posypałam sobie potem na talerzu).
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przemielić przez maszynkę. Następnie dodać do nich jajko, mąkę, vegetę i pieprz ale tylko troszkę, tak żeby nie były mdłe. Z ciasta robimy płaskie placuszki na których układamy farsz mięsny, zawijamy i formujemy kulki. Wrzucamy na głęboki olej i smażymy ok 2 min z obu stron, tak aby sie zarumieniły na złoto.
Porady
Ciasto musimy zrobić dość twardawe, żeby potem pyzy nie rozwalały się na patelni
Komentarze