1.0,6 kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć. pozostałe ziemniaki ugotować i zemleć przez maszynkę. Dodać odciśnięte surowe i wymieszać. Następnie zemleć mięso. Cebulę obrać, pokroić drobniutko u smażyć na masełku. Podsmażone mięso przyprawić solą, pieprzem oraz połową zeszklonej cebuli i natką pietruszki. Mięso możemy też ugotować w wywarze. Później przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (ja tak robię).Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać, wyrobić ciasto. w razie potrzeby dodać troszkę mąki. Wyrabiać zgrabne kulki. Kulki spłaszczyć, wyłożyć nadzienie z mięsa i zlepić ciasto nadając mu kształt kuli. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ii wrzucić pyzy. Gotować 8-10 min. Muszą pływać luźno. Po ugotowaniu polać resztą cebulki z masełkiem. Ja często robię 2/3 porcji.
Komentarze