Pyzy z mięsem

0 (0 ocen)

pyszne

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl mąki pszennej
    40 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego (możemy dodać marchewkę ugotowaną i kawałek mięsa z kurczaka)
    czosnek granulowany
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,6 kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć. pozostałe ziemniaki ugotować i zemleć przez maszynkę. Dodać odciśnięte surowe i wymieszać. Następnie zemleć mięso. Cebulę obrać, pokroić drobniutko u smażyć na masełku. Podsmażone mięso przyprawić solą, pieprzem oraz połową zeszklonej cebuli i natką pietruszki. Mięso możemy też ugotować w wywarze. Później przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (ja tak robię).Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać, wyrobić ciasto. w razie potrzeby dodać troszkę mąki. Wyrabiać zgrabne kulki. Kulki spłaszczyć, wyłożyć nadzienie z mięsa i zlepić ciasto nadając mu kształt kuli. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ii wrzucić pyzy. Gotować 8-10 min. Muszą pływać luźno. Po ugotowaniu polać resztą cebulki z masełkiem. Ja często robię 2/3 porcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy