Połączenie słonych ziemniaków ze słodkim serem , pokraszone paprykową cebulką . Pycha. Staropolskie danie w nieco innej wersji.
Składniki:
na dużych sztuk:
8 dużych surowych ziemniaków
8 dużych ugotowanych ziemniaków ( najlepiej dzień wcześniej)
3 czubate łyżki mąki
jajko
25 dag tłustego twarogu
2 łyżki cukru
4 duże cebule
kilka łyżek oliwy do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Pyzy ze słodkim serem i paprykową cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepuszczamy przez maszynkę surowe i ugotowane ziemniaki a także ser. Łączymy ziemniaki, dodajemy mąkę i jajko. Solimy. Wyrabiamy gładka masę ( nie za gęstą i nie za rzadką).
2.Do zmielonego twarogu dodajemy cukier.
3.Wilgotnymi rękami formujemy podłużne "kluski, napełniamy je sporą ilością sera, dokładnie zlepiamy.
4.Gotujemy na średnim gazie, w osolonym wrzątku ok 7 minut od wypłynięcia.
5.Cebulę obieramy, szatkujemy, podsmażamy na oliwie na złoty kolor, Doprawiamy papryką. Krasimy pyzy.
Komentarze