Pyzy ziemniaczane

0 (0 ocen)

Łatwy i sycący pomysł na obiad

Składniki:

  • - Ziemniaki 1,5 kg
    - Mąka pszenna 4 czubate łyżki
    - Maka ziemniaczana 4 czubate łyżki
    - Sól 0,5 łyżeczki

Pyzy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy i myjemy ziemniaki. Gotujemy 500 gram ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez praskę (ziemniaki mogą być z zeszłego dnia).
  • 2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsączamy nadmiar wody.
  • 3. Do dużej miski wkładamy ugotowane i surowe ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Całość mieszamy i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 4. Kulki wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Trzeba je lekko zamieszać, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody.

Porady

Pyzy ziemniaczane można podawać z sosem i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy