Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Zwykle tortilla zapiekana jest z serem ale można dodawać do niej swoje ulubione składniki jak kurczaka, pomidory, grzybki itp... Serwowana jest na śniadanie, obiad lub jako przekąska.
Składniki:
4 tortille
200 g startego żółtego sera
1 pojedyncza pierś z kurczaka
200 g kurek
sól
pieprz
szczypta tymianku
szczypta papryki słodkiej
szczypta czosnku granulowanego
odrobina oleju i łyżka masła do smażenia
Quesadilla z kurkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić i usmażyć na maśle. Pod koniec delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Nagrzać elektrycznego grilla (można też użyć dużej patelni i podgrzewać quesadillę bez użycia tłuszczu), ułożyć placek tortilli, posypać serem, kurczakiem i kurkami (kilka zostawić do dekoracji), znów serem i przykryć drugim plackiem. Grillować po kilka minut z obu stron do lekkiego przyrumienienia i stopienia się sera.
Komentarze