Danie kuchni meksykańskiej. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Dla miłośników pikantnych potraw.
Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego do zmielenia lub gotowego mielonego
puszka pomidorów bez skóry
jedna papryka czerwona
1 mała cebula
duży ząbek czosnku
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
vegeta, chilli w proszku do smaku
kilka placków tortilli
starty żółty ser (ilość wg uznania)
Quesadillas z farszem chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,osuszamy i mielimy.
2.cebule,czosnek i paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę i czosnek. Gdy zacznie nam się szklić dodajemy mięso. Często mieszamy,żeby nie powstały nam gródki. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i paprykę. Gotujemy do miękkości papryki. Na końcu dodajemy kukurydzę, fasolę ,przyprawy i koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy.
Placki tortilli posypujemy serem, nakładamy farsz i znowu posypujemy serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Na dużej, suchej patelni podgrzewamy placki z farszem do momentu roztopienia sera.
Porady
Jeśli wolimy delikatniejsze dania dodajemy mniej chilli.
Komentarze