Qurrito

0 (0 ocen)

  • 40 min

Choć lista zakupów jest długa, to godna zrealizowania. Qurrito to pyszne i proste w wykonaniu danie podawane w jednej z sieci fast-foodów , które wprowadzi odrobinę odmiany dla naszej kuchni.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    4 duże placki tortilla
    1 butelka sosu barbecue
    Sery według upodobań: gouda, mozzarella, cheddar, gorgonzola
    2 łyżeczki chilli
    Olej do smażenia

    Panierka:
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka suszonego imbiru
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki suszonej kolendry

Qurrito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w słupki, zamarynować w chilli i dwóch łyżkach oleju. Trzymać przez około 2-3 godziny w lodówce. Przygotować panierkę: mąkę połączyć z przyprawami. Słupki piersi panierować dobrze obtaczając przyprawami. Opanierowane słupki zamoczyć na sekundę, najlepiej pojedynczo w zimnej wodzie (nalanej do miseczki) i ponownie obtoczyć w panierce porządnie ją uciskając. Dzięki temu zabiegowi panierka będzie grubsza. Wszystkie słupki smażyć porcjami na głębokim oleju przez około 6 minut (lub aż będziemy pewni, że mięso nie jest w środku surowe). Rozłożony placek tortilli posmarować sosem barbecue, na połowie placka rozłożyć usmażone mięso z kurczaka. Następnie na mięso posypać obficie startymi serami. Złożyć placek na pół i opiekać w opiekaczu, lub na suchej patelni, na małym ogniu, aż placek się zarumieni, a sery się roztopią.

Porady

Dla wygody jedzenia opieczony placek przekroić na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy