Rabarbar pod bezą

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z musem rabarbarowym pod cynamonową bezą

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    – 1/2 kostki masła,

    – 1 szklanka mąki,

    – 2 żółtka,

    – 2 łyżki cukru pudru,

    – 1/2 opakowania cukru waniliowego.

    Nadzienie:

    – kilogram rabarbaru,

    – szklanka cukru,

    – skórka z połowy cytryny,

    – łyżka mąki ziemniaczanej,

    – 1/3 szklanki wody.

    Beza:

    – 4 białka,

    – 1/5 szklanki cukru,

    – cynamon do posypania.

Rabarbar pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy – zasypujemy cukrem.

    Zagniatamy ciasto i wkładamy na 40 minut do lodówki. Po czym wałkujemy je i wykładamy do tortownicy (pamiętajmy o wywinięciu na brzegi).

    Nakłuwamy i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C – do zarumienienia.

    Rabarbar przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż będzie miękki (ja jeszcze go zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków).

    Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę z cytryny.

    Gdy masa rabarbarowa przestygnie – wykładamy ją na ciasto.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i masę wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem.

    Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 120°C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy