Rabarbar z kruszonką

0 (0 ocen)

Idealne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką kruszonką, Ciekawy i prosty deser.

Składniki:

  • na 4 porcje

    8 łodyg rabarbaru
    garść rodzynek
    cukier do smaku ( lub kilka daktyli)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła

    kruszonka:
    100 g zimnego masła
    100 g cukru
    200 g mąki pszennej

    masło do posmarowania formy ( kokilki)

Rabarbar z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar z kruszonką 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na ok 1 cm kawałki. Wrzucić do garnka z roztopionym masłem. Dodać bakalie i cukier waniliowy. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Dusić ok 4-5 min na niedużym ogniu.
  • 2. Kruszonka:
    Mąkę wsypać do naczynia. Dodać zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Wymieszać za pomocą widelca.
  • Rabarbar z kruszonką 3. Kokilki posmarować masłem. Nałożyć do nich masę rabarbarową, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut. Podawać ciepłe np z bitą śmietaną i lodami.

Komentarze

Podobne przepisy