Rabarbar z truskawkami pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Owoce pod kruszonką to szybki i smaczny deser. Podany na ciepło jest najlepszy!

  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże: 400 gramów
    - rabarbar: 250 gramów
    - mąka: 100 gramów
    - posiekane migdały: 50 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - płatki owsiane: 4 łyżki
    - skórka otarta z połowy pomarańczy: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - likier pomarańczowy /cointreau/: 20 mililitrów

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Łączymy mąkę, migdały, cukier, płatki owsiane i skórkę pomarańczową.
    Masło topimy w garnuszku i wlewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy.

    Oczyszczony rabarbar kroimy na kawałki /mniej więcej 2cm/, truskawki kroimy na ćwiartki.
    Owoce mieszamy i rozkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Skrapiamy je sokiem z cytryny i likierem.
    Posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut.
    Podajemy ciepłe.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy