Rabarbarki z migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pycha! Przepis na 12 babeczek.

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki krupczatki
    200 ml mleka 3,2%
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
    1/3 szklanki oleju
    5 łodyg młodego rabarbaru

    Kruszonka:
    80 g zimnego masła
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    garść migdałów w płatkach

Rabarbarki z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do suchych składników ( mąki, cukru, proszku) dodajemy mleko,śmietanę,jajka i olej.
    Miksujemy. Rabarbar oczyszczamy z grubszych włókien i kroimy go w centymetrowe kawałki. Dorzucamy do ciasta, mieszamy.
    Do silikonowych foremek kładziemy po dwie łyżki ciasta na jedną babeczkę.
    Z podanych składników ugniatamy kruszonkę i posypujemy babeczki. Pieczemy 20 minut 180 stopni. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy