Rabarbarowa owsianka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zdrowe i pożywne

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 łodygi rabarbaru,
    - jajko,
    -1/4 szkl. mleka,
    - 4 łyżki płatków owsianych,
    - 4 łyżki otrębów żytnich,
    -1 łyżeczka cukru brązowego,
    - cynamon,

Rabarbarowa owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na cienkie plasterki ( ja robię to na tartce). Wrzucamy całość do miski, zasypiemy cukrem, dodajemy płatki owsiane i otręby. Jajko z mlekiem mieszamy, przyprawiamy cynamonem.
    Masę rabarbarową wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy mieszanką jajeczną.
  • 2. Wstawiamy do piekarnika na 180-200 stopni.
    Pieczemy około 15 - 20 minut.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło. Zamiast cukru można dodać miód. Oryginalny pomysł na zdrowe śniadanie lub deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy