Rabarbarowe galaretki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mamy sezon na rabarbar, proponuję więc prosty i szybki w wykonaniu deser.

  • 10 min

Składniki:

  • - ok 10 - 15 szt. długich łodyg rabarbaru
    - garść malin (mogą być mrożone)
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 100 ml wody
    - 1 małe opakowanie jogurtu

Rabarbarowe galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do momentu aż rabarbar się rozgotuje, słodzimy do smaku. Odlewamy połowę rabarbaru do miseczki a do pozostałej połowy z garnka dodajemy maliny i gotujemy je razem z rabarbarem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie lekko studzimy i rozdzielamy ją na trzy części, dodając ją i dokładnie mieszając do rabarbaru, rabarbaru z malinami i jogurtu. Przelewamy rabarbar do salaterek, najpierw sam, następnie z malinami a na wierzch jogurt. Odstawiamy do lodówki aby zastygło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy