Rabarbarowe racuszki

0 (0 ocen)

Racuszki możemy przygotować także na maślance! Są wspaniałym daniem na śniadanie, obiad, lunch, czy kolację:). Orzeźwiający rabarbar pysznie smakuje, a otręby podnoszą wartość odżywczą dania!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 4 łyżki otrąb pszennych,
    • około 2 szklanki mleka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 jajka,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • olej do smażenia,
    • ok 4 łodygi rabarbaru,
    • cukier puder do posypania,
    • melisa do dekoracji

Rabarbarowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Mąkę, otręby, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon przekładamy do miski. Przygotowane składniki zalewamy mlekiem i miksujemy, by uzyskać jednolite ciasto.
  • dodanie rabarbaru 2. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10-15 minut.
    Między czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki około 0,5 cm.
    Tak przygotowany rabarbar dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.
  • smażenie 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
    Racuszki smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy melisą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy