Racuszki możemy przygotować także na maślance! Są wspaniałym daniem na śniadanie, obiad, lunch, czy kolację:). Orzeźwiający rabarbar pysznie smakuje, a otręby podnoszą wartość odżywczą dania!!!
Składniki:
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki,
• 4 łyżki otrąb pszennych,
• około 2 szklanki mleka,
• 2 łyżki cukru,
• 2 jajka,
• 0,5 łyżeczki cynamonu,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• olej do smażenia,
• ok 4 łodygi rabarbaru,
• cukier puder do posypania,
• melisa do dekoracji
Rabarbarowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, otręby, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon przekładamy do miski. Przygotowane składniki zalewamy mlekiem i miksujemy, by uzyskać jednolite ciasto.
2.Gotowe ciasto odstawiamy na około 10-15 minut.
Między czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki około 0,5 cm.
Tak przygotowany rabarbar dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
Racuszki smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy melisą.
Komentarze