Rabarbarowy torcik

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z kwaskowym rabarbarem, polecam.

Składniki:

  • ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    masa rabarbarowa;
    1/2 kg rabarbaru
    1/2 szklanki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    masa śmietankowa:
    750 ml śmietany 30%
    3 śmietan-fiksy
    5 łyżek cukru pudru

Rabarbarowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0as4c4q 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są ubite na sztywno dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek, wszystko ze sobą połączyć i na koniec dodać olej.
    Tortownicę około 22 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa krążki.
    Do 1/2 szklanki zimnej i przegotowanej wody dodać łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto.

    Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię dodać sól i cukier, następnie delikatnie go rozgotować i wystudzić.

    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksów i cukru pudru.

    Dolny krążek ciasta posmarować 3/4 całej bitej śmietany na śmietanie rozsmarować rabarbar,
    przykryć drugim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałą śmietaną, dowolnie ozdobić i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy