2 i 1/2 szkl mleka
ok.2 szkl.mąki pszennej(ciasto musi mieć dość gęstą konsystencję)
4 łyżki cukru
3 lyżki oleju arachidowego(mozna użyć slonecznikowego)
1/4 szkl. soku wycisniętego z pomarańczy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
olej do smażenia lub klarowane masło wg uznania
cukier puder do posypania
Racuchy po mojemu* - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski,dodajemy przesianą mąkę,proszek,cukier i olej dokladnie miksujemy zeby nie bylo grudek,dodajemy soki z pomarańczy i cytryny ,mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki 2 ścieramy na tarce na grubych oczkach , jedno krajemy na cienkie plasterki dodajemy do reszty masy i jeszcze raz mieszamy.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakladamy placuszki (starając sie żeby na każdym był chociaż jeden plasterek jablka.smażymy z obu stron na zloty kolor.Pamiętając że co jakiś czas trzreba dolewać oleju .Po upieczeniu ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze