Wspaniały pomysł na dobry początek dnia. Takie racuszki to są idealne zarówno na śniadanie jak i podwieczorek.
Składniki:
200 g kefiru,
1 jajko,
ok 60 g mąki pszennej,
ok 60 g mąki orkiszowej,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki cukru waniliowego,
ok 150 g jagód
olej do smażenia
Racuchy borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajko, mąkę, sodę i cukier waniliowy. Ciasto dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę mąki. Jagody dokładnie myjemy i delikatnie łączymy z ciastem.
Na patelni rozgzrwamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy placki z obu stron na złoty kolor nakładając po około 2 łyżki ciasta na jedną porcję. Usmażone placki układamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajemy z ulubionymi dodatkami np. z bitą śmietaną, świeżymi owocami itp.
Komentarze