Racuchy borówkami

0 (0 ocen)

Wspaniały pomysł na dobry początek dnia. Takie racuszki to są idealne zarówno na śniadanie jak i podwieczorek.

Składniki:

  • 200 g kefiru,
    1 jajko,
    ok 60 g mąki pszennej,
    ok 60 g mąki orkiszowej,
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    ok 150 g jagód
    olej do smażenia

Racuchy borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajko, mąkę, sodę i cukier waniliowy. Ciasto dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę mąki. Jagody dokładnie myjemy i delikatnie łączymy z ciastem.
    Na patelni rozgzrwamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy placki z obu stron na złoty kolor nakładając po około 2 łyżki ciasta na jedną porcję. Usmażone placki układamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajemy z ulubionymi dodatkami np. z bitą śmietaną, świeżymi owocami itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy