Racuchy drożdżowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moje dzieci uwielbiają placki. Te smakują nam najbardziej. Są puszyste, mięciutkie i nie za słodkie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szklanka mleka
    - 25g drożdży
    - 2 1/4 szklanki mąki
    - łyżka cukru waniliowego
    - 1/4 szklanki cukru
    - łyżeczka cynamonu
    - 3 nieduże jabłka
    - 2 łyżki oleju + do smażenia
    - 1 jajko
    - łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)

Racuchy drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy 1. Mleko podgrzać (do 40st - ma być ciepłe, ale nie parzyć), rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże. Wierzch posypać łyżką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia (na ok 10 min).
    Zaczyn przelać do miski, dodać cukry, jajko, spirytus, cynamon, olej i stopniowo mąkę. Pokrojone w kosteczkę jabłka wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50-60 min.
    Placki smażyć na małym ogniu. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy