RACUCHY JABŁKOWO RODZYNKOWE

0 (0 ocen)

Śniadanie, obiad, kolacja, podawane ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem, racuchy jabłkowo rodzynkowe

Składniki:


  • 5 jaj
    2 szklanki mleka
    300 g mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    sól
    1 łyżka proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    garść rodzynek
    miękkie jabłka

Racuchy jabłkowo rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszałam. Wsypałam sparzone, przestudzone rodzynki. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki, dodałam do ciasta. Wszystko razem ponownie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię wlewałam ciasto, smażyłam z obu stron na rumiano.

Komentarze

Podobne przepisy