Racuszki cukiniowe z boczkiem

0 (0 ocen)

Nie przypuszczałam, że cukinia i boczek to tak wyśmienite połączenie.Placuszki są smaczne i pulchne.

Składniki:

  • - pół dużej cukinii
    - 1 mała cebula
    - 6 plastrów dość grubych boczku wędzonego
    - 6 łyżek mąki
    - 2 jaja
    - 1 łyżeczka soli
    - pieprz do smaku
    - olej do smażenia

Racuszki cukiniowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obrać, pokroić w grube plastry, wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać solą i odstawić na 10 min. Po 10 minutach odsączyć od wody.
  • 2. Cebule obrać i pokroić razem z boczkiem w drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzany i lekko osolony olej. Smażyć aż się zarumieni. Dodać do cukinii. Dodać jajka, mąkę i wymieszać. Doprawić pieprzem. Nakładać łyżką małe placuszki na rozgrzanym oleju. Z obu stron przyrumienić.

Porady

Można podać z ulubionym dipem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy