Racuszki cytrynowe z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Całkiem inna odmiana racuszków, delikatnie cytrynowe w smaku - najlepsze z dżemem, polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
    1 1/2 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    1 czubata łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
    ulubiony dżem lub cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Racuszki cytrynowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, mleko, jajka i skórkę otartą z cytryny dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać małe porcje ciasta i smażyć racuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy