Pamiętam jak mama gdy gotowała zupę czasami robiła również racuchy na deser po obiedzie. Wyszły pyszne i znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 r.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
250 g mąki
12 g świeżych drożdży (6 g suchych)
50 g tłuszczu do ciasta
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g cukru (ja dałam tylko 1 łyżkę)
Racuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki, dać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz, wyrobić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
Porady
Racuchy podajemy ciepłe z cukrem, syropem owocowym lub z konfiturą.
Komentarze