Racuszki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pamiętam jak mama gdy gotowała zupę czasami robiła również racuchy na deser po obiedzie. Wyszły pyszne i znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 r.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 g mąki
    12 g świeżych drożdży (6 g suchych)
    50 g tłuszczu do ciasta
    250 ml ciepłego mleka
    2 jajka
    50 g cukru (ja dałam tylko 1 łyżkę)

Racuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki, dać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz, wyrobić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.

Porady

Racuchy podajemy ciepłe z cukrem, syropem owocowym lub z konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy